Kistor och sarkofager

Mumier och pyramider

 

KISTOR OCH SARKOFAGER

När mumien var klar lade man den i en kista för att den skulle vara skyddad. De första kistorna var enkla fodral som tillverkats av vass eller trä. På senare kistor gjordes vackra dekorationer.

För omkring 4000 år sedan började egyptierna dekorera kistorna med föremål som den döde kunde behöva i nästa liv. Insidan gjordes lika fin som utsidan.

Från början var kistorna bara enkla, rektangulära lådor. Senare fick de samma form som kropparna. Mumier av kungliga och förmögna personer lades in i flera kistor för att vara ordentligt skyddade. Det kunde vara två eller tre stycken med kroppsform som passade i varandra. Kistor till faraoner gjordes ibland i massivt guld eller silver.

Den första kistan runt en farao var en stor låda av sten. Den kallades sarkofag. På sarkofager som gjordes för ungefär 4500 år sedan saknas ofta dekorationer, men ibland graverades de med bilder av palats.

I senare sarkofager högg man ut bilder av fyra gudinnor, en som vaktade i varje hörn. För 2500 år sedan blev det modernt med helt annorlunda, kroppsformade sarkofager.

VIDEOS

Nordens bäst bevarade mumier - Se film

Kinas glömda pyramider - Se film

DELA PÅ SOCIAL MEDIA