Pyramidernas skapare

Mumier och pyramider

 

PYRAMIDERNAS SKAPARE

Pyramiderna var underverk, både till konstruktionen och genomförandet. Utan byggkranar, borrar eller maskiner av något slag skapades flera av de största stenbyggnader som någonsin uppförts.

Egyptierna började med att bygga en pyramid med helt släta väggar, utan trappsteg. Men sidorna blev alldeles för branta. De försökte rätta till det genom att minska vinkeln mot toppen, men resultatet blev att pyramiden såg lite underlig ut. Den kom att kallas den brutna pyramiden.

Egyptierna blev mästare i konsten att bygga pyramider. Under 800 år fortsatte arbetet med att uppföra sådana här ståtliga gravkammare. De byggdes med hjälp enbart av muskler och målmedvetenhet. För att uppföra en stor pyramid krävdes en arbetsstyrka om 20 000 man.

Att bygga en pyramid var ett otroligt komplicerat uppdrag. Arbetet gjordes sakta och försiktigt i många olika etapper. De största pyramiderna tog över 20 år att uppföra . De var mycket som måste göras redan innan det första stenblocket kunde läggas på plats.

Många trodde att pyramiderna byggdes av slavar som behandlades illa, men så var det inte. Arbetarna var fria män som betalades av faraon och var stolta över att få vara med om att skapa underverken

Egyptierna trodde att varje människa dels hade en själ (ba) och dels en andlig motsvarighet till sig själv (ka). Efter döden lever ba kvar på jorden och vilar i kroppen på natten.

Ka däremot, färdas fram och tillbaka mellan jorden och "den andra världen". Det eviga livet var beroende av att ba och ka kunde hitta sin kropp. Därför bevarade man de dödas kroppar genom mumifiering. Graven där kroppen lades ner fyllde två viktiga funktioner. Dels att skydda kroppen och de dyrbarheter som lades ner i och omkring kistan mot tjuvar,

dels att vara bostad åt den dödes ka. Ju mer betydelsefull person - desto mer storslagen grav.

Eftersom faraonerna blev gudar efter sin död, var deras gravar störst och ståtligast av alla. Kungens speciella gravkammare skyddades av ett konstgjort stenberg...pyramiden!

Fyra triangelformade sidor utgick från den spetsiga toppen föreställande solens strålar. Som bekant går solen ner i väster och det var därför alla gravplatser placerades på Nilens västra strand. Där började faraonerna sin färd mot en annan värld - samma färd som ka måste göra.

 

Pyramiderna misslyckades, som det skulle visa sig, med att skydda gravkammarna mot plundrare, men de lyckades i alla fall med att göra sina skapare odödliga.

Pyramiderna står än idag kvar som ett äreminne över de män som så skickligt organiserade tusentals människors arbete i ett försök att förneka dödens slutgiltighet.

De ville efterlämna någonting som skulle stå kvar i alla tider

VIDEOS

Nordens bäst bevarade mumier - Se film

Kinas glömda pyramider - Se film

DELA PÅ SOCIAL MEDIA